1406

Project - Programmamanager Energie Transitieplan

Het schrijven van een energietransitieplan en warmtetransitieplan

De opdrachtgever 
Gilze en Rijen is een gemeente ten zuidwesten van Tilburg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 26.509 inwoners en heeft een oppervlakte van 65,69 km². In de gemeente willen ze werken aan een duurzame, groene omgeving en een schone toekomst. Hierbij richten ze zich op vier Global Goals: Energie, Circulaire economie, Klimaat & Biodiversiteit en Partnerschap. Hun aanpak is kleinschalig, op maat en dichtbij, waarbij ze inzetten op stapsgewijs samen bewust op weg gaan. 

De opdracht 

Het schrijven van een energietransitieplan en warmtetransitieplan in samenwerking met Gilze en Rijen, provincie Noord Brabant (werkplaats de Gruyter), Enexis, Smits bron van Energie, Innoforte en eesHolland.

Aanpak

Overlegstructuur en bij elkaar komen. Gezamenlijke doel was om tot dat plan te komen. Ramon was dagvoorzitter. Hij had een planning met een deadline.

De plannen werden gepresenteerd aan de gemeenteraad. De leden van de gemeenteraad zijn (uiteraard) geen inhoudsdeskundigen op het onderwerp. Ramon vond het daarom belangrijk dat de plannen zo werden geschreven dat het voor iedereen leesbaar was.

Resultaat

Het plan gaf inzicht in de mogelijkheden tot woningverbetering met de bijpassende infrastructuur (E en W). Op basis van de twee rapporten kan een routekaart worden opgesteld met aandacht voor Maatschappelijke impact. Tot nu toe is het plan nog niet opgenomen in de RES, maar er is wel een warmtebedrijf opgericht en de eerste aansluitingen zijn gerealiseerd.

Meer van onze projecten